Una casa de poble

Localització  Una casa de poble, Alt Empordà. 2019.

Arquitectes  Atheleia Arquitectura / Salvador Tarradas

Col·laboradors  Cristina Franco, Ramon Soler, Quim Gallart, José Roldán

Estructura  Codi Estudi

Fotografia  Andrés Arias / Salvador Tarradas

 

Rehabilitació d’una casa de poble, a l’Empordà. Accedim a la finca des de la cara nord, i ens trobem en primer lloc amb l’antic paller; continuem per la zona de pati, destinat a petit hort i galliner, i finalment a través d’una rampa descendent arribem a la part principal de la casa, formada per dues plantes, la inferior destinada als animals i la superior a habitatge. Cap al sud tenim la relació amb la zona d’horts i les vistes cap a la plana de l’Empordà i el golf de Roses. L’estructura urbana del conjunt de cases antigues del poble segueix la mateixa lògica, creant un mosaic de murs de pedra i transversalitat carrer-casa-horts-vistes. El primer pas per a la intervenció és estudiar els murs de pedra i valoritzar-los per adaptar el programa i la proposta a les preexistències. El concepte principal apareix com la voluntat d’obrir-se generant una gran obertura que permet la mirada cap al paisatge des de qualsevol punt de la planta, al mateix temps que es crea un món interior de relacions a través de pati. Per potenciar el pati com a espai de relació, la zona de nit es situa en un extrem, a l’antic paller, i la zona de dia a l’altre, en el volum existent d’habitatge. El pati el conforma una pèrgola amb vegetació per naturalitzar aquest espai de relació i crear un filtre cap als veïns. A la planta inferior trobem un espai íntim, l’antic corral, format per una volta catalana i il·luminat per unes petites espitlleres; mentre que la part de dalt es destina a la vida social, aquest espai inferior és l’espai del foc, de recolliment, l’espai íntim de la família. A través d’un pas excavat a la mateixa roca arribem, a través del soterrani, al volum de nit, on trobem els banys i els dormitoris, que finalment ens retornen la mirada cap el paisatge a través del pati.

Salvador Tarradas i Fossoul, MBArch at Barcelona School of Architecture (ETSAB-UPC)
Arquitecte Col·legiat 59209 - Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya

arquitectura@atheleia.com
Peralada - Olot - Barcelona

Instagram Atheleia Arquitectura Linked In Salvador Tarradas Fossoul

Todos los derechos reservados - Atheleia Arquitectura